Modernitás nélkül

Pierre Bourdieu „időtlen” történeti szociológiájának erénye és rokonsága a posztkoloniális kritikával

Szerzők

  • ÉBER Márk Áron ELTE Társadalomtudományi Kar, Szociológia Intézet, Szociológia Tanszék

DOI:

https://doi.org/10.18030/socio.hu.2024.2.57

Kulcsszavak:

Bourdieu, modernitás, modernizáció, szociológiaelmélet, szociológiatörténet

Absztrakt

E tanulmány három kérdésre keresi a választ: (1) volt-e Pierre Bourdieu-nek modernitáselmélete? (2) Hogyan vélekedett a tradicionális és modern, illetve a modern és posztmodern (vagy későmodern) társadalmak különbségeiről? (3) Mi magyarázhatja, hogy elvetette a modernitás elméletét? A tanulmány e kérdésekre választ keresve három állítást fogalmaz meg. Az első: Pierre Bourdieu számára a modernitás nem kitüntetett jelentőségű korszak, lényegében nincsen sem modernitáselmélete, sem modernizációelmélete. A második: ezt nem munkássága hibájaként vagy hiány(osság)aként, hanem éppen ellenkezőleg, az erényeként érdemes értékelnünk. A harmadik: Pierre Bourdieu e döntése mögött a gyarmati alávetés elutasítása és a modernitás koncepciójával szembeni posztkoloniális kritikáéval rokon bírálat húzódhat meg.

Információk a szerzőről

ÉBER Márk Áron, ELTE Társadalomtudományi Kar, Szociológia Intézet, Szociológia Tanszék

PhD, habilitált egyetemi docens. A Helyzet Műhely alapító tagja.

MTMT, academia.edu.

##submission.downloads##

Megjelent

2024-06-28

Hogyan kell idézni

éber, M. Áron. (2024). Modernitás nélkül: Pierre Bourdieu „időtlen” történeti szociológiájának erénye és rokonsága a posztkoloniális kritikával. Socio.Hu Társadalomtudományi Szemle, 14(2), 57–70. https://doi.org/10.18030/socio.hu.2024.2.57

Folyóiratszám

Rovat

A francia muskétás – Pierre Bourdieu hatása a kortárs szociológiára - Tanulmányok (szerk.: Dupcsik Csaba - Takács Erzsébet Klára)