„Figyelni kell a piacot, ez a kulcsa az egésznek…” Szociográfia a magyar kis– és közepes vállalkozások helyzetéről, 2017 - Győri, Ágnes; Czakó, Ágnes (Socio.hu Társadalomtudományi Szemle, 2019)
Absztrakt Gazdaságszociológiai elemző leírásunk szociografikus eszközökkel mutatja be, hogy a Közép–Dunántúlon és Közép–Magyarországon működő kis– és közepes vállalkozások (kkv–k) tulajdonosai és vezetői fókuszcsoportos beszélgetésekben hogyan érzékelik és értékelik a gazdasági–társadalmi környezet változásait 2017–ben. A vállalkozás maga innovációra törekvő működés, a piaci versenyben való megmérettetés és helytállás – melyhez tisztességes feltételek és átlátható viszonyok szükségesek, amit az opportunizmus gyakran felülír. A címben kiemelt triviális állítás éppen azt fejezi ki, hogy a kérdezett tapasztalt vállalkozók milyen tudással és igyekezettel képesek a gazdaság jelenlegi körülményeit értelmezni és piaci pozíciójukat erősíteni a vállalkozói lét lényegét jelentő újítások révén. Ez a kvalitatív kutatás kiegészíti a mostanában gyakran készített kérdőíves vizsgálatok, kvantitatív elemzések eredményeit azáltal, hogy a leírásban a tematikusan elkülönített problémák mögé láthatunk: a leegyszerűsítő kvantitatív adatok tényei mögött megjelennek az ökonómia szubsztantív elemei, például hogy miként növelhető a hazai kkv–k versenyképessége, vagy hogy melyek az innovációt ösztönző, illetve akadályozó tényezők. Szociográfiánk bemutatja, hogy 2017 nyarán a kkv–tulajdonosok szerint milyen hazai kockázati körkép rajzolódik ki a magyar gazdaság paternalista kapcsolatokon alapuló bizalmi viszonyai között, kiderül, milyen eszközök, stratégiák alkalmazása segíti a kisvállalkozásokat a kockázatcsökkentésben, a túlélésben. Kulcsszavak: kis– és közepes vállalkozások, versenyképesség, innováció, gazdasági–szabályozási környezet