Hétköznapi ellenállás, reziliencia, generativitás Egy földalatti szerzetesrend elöljárójának élettörténete - Bögre, Zsuzsanna (Socio.hu Társadalomtudományi Szemle, 2019)
Absztrakt A tanulmányban az államszocializmus idején titokban alakult és működő szerzetesrend vezetőjével készült élettörténeti interjú elemzése alapján néhány kérdésre kísérlek meg válaszolni. Milyen személyes és társadalomtörténeti körülmények között fogalmazódott meg a tiltott rend megalapításának gondolata? Az élettörténeti elbeszélésben mit jelentett a hétköznapi ellenállás, a reziliencia és a generativitás jelensége, s milyen összefüggés mutatható ki a fogalmak között? Milyen változások figyelhetők meg az elöljáró identitás konstrukciójában? Kulcsszavak: földalatti szerzetesrend, hétköznapi ellenállás, rezisztencia, generativitás