Kulturális szegmentáció az erdélyi magyar fiatalok körében - Szabó, Júlia (Socio.hu Társadalomtudományi Szemle, 2018)
Absztrakt Írásunkban az erdélyi magyar fiatalok fogyasztási szokásait vizsgáljuk. Vizsgálati adataink tükrében a társadalmi és kulturális rétegződés három fő tézisére hivatkozunk: az (1) individualista, a (2) homológia– és a (3) „omnivore–univore” tézisekre. Az individualista nézet (1) szerint (Beck 1999) az osztályidentitások fokozódó mértékben elenyésznek, megindul az élethelyzetek és életutak diverzifikálódása és individualizálódása. A strukturalista megközelítés (2) szerint (Bourdieu 1978a, 1978b) a társadalmi osztályhelyzet domináns módon befolyásolja a fiatalok életstílusát. A strukturalista nézettel ellentmondva, Chan és Goldthorpe (2006) úgy vélik (3), hogy a kulturális differenciálódás sokkal szorosabb kapcsolatban áll a státussal, mint az osztályhelyzettel. Az omnivore–univore elmélet a kulturális rétegződést nem az „elit– versus tömegkultúra” szembeállításával magyarázza, hanem a mindenevő, illetve az egyoldalú fogyasztók kettősségével. Célunk megvizsgálni, hogy a hivatkozott tézisek közül melyikkel írható le az erdélyi magyar ifjúság kulturális szegmentációja. Kulcsszavak: fiatalok, kulturális fogyasztás, „omnivore–univore”