Kényszerű mobilitás: migrációs utak hátrányos helyzetű vidéki terekben - Váradi, Mária; Durst, Judit; Fehér, Katalin; Németh, Krisztina; Virág, Tünde (Socio.hu Társadalomtudományi Szemle, 2017)
Absztrakt Tanulmányunkban a hátrányos helyzetű vidéki terekből induló külföldi munkavállalási célú, döntően cirkuláris migráció és mobilitás individuális, családi tapasztalatait de Haas ágencia fogalma nyomán a struktúrák által meghatározott és korlátozott migrációs törekvések és migrációs képességek funkciójaként értelmezzük. Ez a megközelítés lehetővé teszi azoknak a strukturális kényszereknek az azonosítását, amelyek a különböző generációkhoz tartozó roma és nem roma nők és férfiak migrációs törekvéseinek kialakulásához és migrációs döntéseihez vezetnek, ugyanakkor arra is módot nyújt, hogy elemezzük, melyek a migrációs képességet lehetővé tevő erőforrások, tőkék, s azok milyen szerepet játszanak a különböző migrációs utakban. Kulcsszavak: migrációs ágencia, aspirációk, képességek, hálózatok