Egy új világ építése egészen alulról? Komplex ökologikus életmód–alternatívát megvalósító helyi közösségek a vidéki Magyarországon - Takács–sánta, András (Socio.hu Társadalomtudományi Szemle, 2016)
Absztrakt Mindeddig igen kevés közösségi szintű válasz született Magyarországon az ökológiai válságra. Ugyanakkor a rendszerváltás óta létrejött itthon néhány helyi közösség azzal a céllal, hogy a többségi társadaloméhoz képest ökologikusabb életmód–alternatívát valósítson meg. Egy kutatócsoporttal 8 éve vizsgáljuk ezeket az ökologikus helyi közösségeket mélyinterjúk, résztvevő megfigyelés és akciókutatás segítségével. Egy általunk létrehozott tipológia alapján e közösségek két csoportba sorolhatók: az ökofalvak közösségei megkülönböztetendők azoktól a közösségektől, amelyek tagjai a településeken szétszórva, kisebbségben élnek. Ebben a tanulmányban 12 ökologikus helyi közösségben szerzett tapasztalataink alapján kísérelek meg néhány általános mintázatot megfogalmazni. A legfontosabb eredményeinket mutatom be, és összehasonlítom ezeket más hazai és külföldi kutatások tapasztalataival. Eredményeink azt mutatják, hogy a közösségek tagjai döntően városról vidékre költözött diplomások, akiket nem kizárólag a környezettudatosság motivál az ökologikus életmód–alternatíva megvalósításában. Megélhetésüket még csak részben képesek helyben, környezetkímélő gazdasági tevékenységekből biztosítani. Igyekeznek hagyományokat föleleveníteni, a modernhez pedig kritikusan viszonyulnak. Szembehelyezkedésük az uralkodó kultúrával többek között abban is megnyilvánul, hogy gyermekeik oktatását gyakran alternatív módon oldják meg. Általános meggyőződésük ugyanakkor, hogy az uralkodó kultúra hamarosan elkerülhetetlenül összeomlik. A sikeres közösségekben nem egyszer fontos összetartó erő a közös vallás. A vezetés formája vegyes képet mutat a közösségekben, ám szinte mindegyikük problémákkal küszködik e téren. Rendszerint nyitottak a külvilág felé, és igyekeznek mintaként szolgálni mások számára. A tősgyökeres helyi lakosokkal ugyanakkor jellemzően hűvös a viszonyuk. A hazai ökologikus helyi közösségek nem különböznek alapvetően a más centrum országokban működő hasonló közösségektől. Kulcsszavak: közösség, ökofalu, ökologikus helyi közösség, életmód–alternatíva