A depresszió kialakulását valószínűsítő hálózatok - Sik, Domonkos (Socio.hu Társadalomtudományi Szemle, 2016)
Absztrakt A tanulmányban arra teszek kísérletet, hogy egy kritikai hálózatelmélet perspektívájából újraértelmezzem a depresszió kialakulására vonatkozó pszichológiai belátásokat, és az így kapott modellt egy survey segítségével teszteljem. A tanulmány első szakaszában a társadalmi integráció Bourdieu, Giddens, Habermas, Honneth és Lash által bemutatott fogalmai alapján kidolgozott hálózatok szintjén azt vizsgálom meg, hogy milyen feltételek fennállása esetén gördítenek egyidejűleg szisztematikus akadályokat a célelérés elé és rejtik el a cselekvő elől a kudarc társadalmi okait. Ezekre úgy tekintek, mint a depresszió kialakulását valószínűsítő hálózati torzulásokra. A tanulmány második szakaszában az ESS 2012–es adatbázisára támaszkodva e torzult hálózatok depresszióval való összefüggését és a torzulások halmozódását valószínűsítő tényezőket elemzem. Kulcsszavak: kritikai elmélet, hálózatelmélet, depresszió, ESS 2012