Tikopia társadalma, amely elkerülte a közlegelők tragédiáját - Takács–sánta, András; Bódi, Balázs (Socio.hu Társadalomtudományi Szemle, 2021)
Absztrakt A történelem során sokszor bebizonyosodott már a közlegelők tragédiája modell érvényessége. A tragédia megismétlődött különböző korokban és földrajzi térségekben – ökológiai és társadalmi összeomlást okozva. Ugyanakkor a tragikus végkifejlet elvileg elkerülhető, aminek alapvetően négyféle módja ismert. De vajon ezek a lehetőségek eredményeztek–e valaha tényleges megoldást? Tikopián, egy kis csendes–óceáni szigeten igen. Szakirodalmi kutatást végeztünk, és elsőként alkalmaztuk a közlegelők tragédiája modellt Tikopia környezettörténetére. A tragédia akkor kerülhető el a legnagyobb eséllyel, amikor a négy stratégiát együtt alkalmazzuk. Azt találtuk, hogy a tikopiaiak alighanem pontosan ezt tették. A kérdés számunkra azért releváns, mert manapság világszerte nagyrészt csak két feloldási lehetőséget alkalmazunk: a kormányzati folyamatokat és az ismeretterjesztést. Ez lehet az egyik fontos oka annak, hogy egyelőre nemigen sikerült úrrá lennünk az ökológiai válságon. Kulcsszavak: közlegelők tragédiája, Tikopia, ökológiai fenntarthatóság, környezettörténet