Képzelt különbségek a városi és vidéki közösségek, társas kapcsolatok kvantitatív vizsgálata - Csurgó, Bernadett; Megyesi, Boldizsár (Socio.hu Társadalomtudományi Szemle, 2016)
Absztrakt A jelenkori vidékszociológiai kutatások és a laikus diskurzus egyaránt azt mutatja, hogy a klasszikus vidékváros ellentétpár ma is él, és meghatározó társadalmi gyakorlatokat eredményez. Tanulmányunkban az Integrációs és dezintegrációs folyamatok a magyar társadalomban című OTKA kutatás keretében létrejött országos reprezentatív adatbázis adatai segítségével azt vizsgáljuk, hogy a vidék–város dichotómia diskurzusban megjelenő különbségek valós vidéki és városi terek objektív és szubjektív különbségeiben igazolhatók–e. Eredményeink azt mutatják, hogy a térreprezentáció és a térbeli elkülönülés összetett jelenség, amely nem kapcsolható a közösség és tér egy–egy jellegzetes tulajdonságához. Habár jelen vannak a vidékkel kapcsolatos pozitív imázs elemek, de inkább csak részleteikben; ezeket a vidékre jellemzőnek érzett társadalmi problémák és a társadalmi dezintegráció érzés felülírja. A városi elidegenedés pedig az adatok alapján nem igazolható. Kulcsszavak: vidék–város ellentét, térbeli reprezentáció, közösség, társadalmi tőke