Felismerés, megismerés, elismerés Conchita Wurst és világaink kategorizációja - Demeter, Márton (Socio.hu Társadalomtudományi Szemle, 2015)
Absztrakt A Karl Popper által megálmodott nyitott társadalomra többek közt az is jellemző, hogy alrendszereinek kategóriái kérdésessé tehetőek, megváltoztathatóak, szemben a zárt társadalmak merev kategóriáival. Mindez teljesen analóg a pszichológusok által nyílt és zárt gondolkodásnak nevezett kognitív mechanizmusokkal. Az 2014–es Eurovíziós dalfesztivál nyomán a győztes Conchita Wurst személyével kapcsolatban kialakult diskurzus világosan mutatja az egyes kultúrák kommunikációs kategóriákkal való felszereltségét, illetve ennek egyenlőtlenségeit. A kurrens diskurzus, terminológia és így a korszerű kategóriák ismeretlensége meglátásom szerint megfelel a tolerancia alacsonyabb fokának. De vajon feltárható–e valamilyen dinamika az egyes kultúrákban fellelhető kategorizációs különbségek leírásához? Jelen tanulmány főként erre a kérdésre keresi a választ. Kulcsszavak: tolerancia, nyitott társadalom, queer elmélet, rekategorizáció, LMBT+