A társadalmi integráció intézményi környezete: a jóléti államok sokféleségének elméleti megközelítései - Illéssy, Miklós; Csizmadia, Péter (Socio.hu Társadalomtudományi Szemle, 2015)
Absztrakt A magyarországi integrációs és dezintegrációs folyamatok megértése lehetetlen a posztszocialista átalakulás intézményi változásainak elemzése nélkül. Jelen tanulmányban arra teszünk kísérletet, hogy felvázoljuk ezen intézményi változások interpretálásának egy lehetséges elméleti keretét. Ehhez a „kapitalizmus sokfélesége” nemzetközi szakirodalmát hívtuk segítségül, illetve ezen belül azokat a munkákat tekintettük át részletesebben, amelyek a közép–kelet–európai térség országaiban, így Magyarországon végbemenő folyamatok elemzésével foglalkoznak. A szakirodalom áttekintése során elsősorban azokkal a munkákkal foglalkoztunk, amelyek a munkaerő–piac, az oktatás és a szociális ellátórendszer integratív funkcióját vizsgálták. A térség elmúlt negyedszázadának koherens magyarázóerővel bíró interpretálása máig adóssága a társadalomtudománynak, így erre mi sem vállalkozhattunk. Ehelyett igyekeztünk olyan kérdéseket megfogalmazni, amelyek megválaszolása közelebb vihet a probléma megértéséhez és elemzéséhez. Kulcsszavak: társadalmi integráció, jóléti állam, posztszocialista átalakulás, munkaerő–piac