Integráció és politika - Kiss, Balázs (Socio.hu Társadalomtudományi Szemle, 2015)
Absztrakt A Durkheim, Tarde, Lefort és Rosanvallon gondolatain alapuló összefoglaló ismertet néhány megfontolást a politikai filozófia, a politikaelmélet és a politikatudomány területéről azzal kapcsolatban, mi tartja össze a társadalmakat, s mi a politika, a politikai intézmények, a politikai ideológiák és cselekvések funkciója ebben az összetartozásban. Az áttekintés egyik fő tanulsága az, hogy az integráció nagyon sok szinten és dimenzióban zajlik, vagy éppen sérülhet: ezért nagyon szélesen lehet és érdemes a társadalmi integráció kérdéskörét megközelíteni. A szöveg elsősorban a politikai integráció aktív és passzív formáira összpontosít, mivel azonban a politika és a politikán kívüli társadalmi szférák, intézmények és cselekvések elkülönítése viszonylagos, ezért szó kerül az általában vett társadalmi integráció néhány mechanizmusára is. Mindezek nyomán hét dimenzió mentén javasolja vizsgálni a (politikai) integrációt: közösségtípus, cselekvési dimenzió, ideológiai dimenzió, objektivitás és percepció, mentális, földrajzi és időbeli összetartozás. Kulcsszavak: Émile Durkheim, Claude Lefort, politikaelmélet, politikai integráció, multikulturális állampolgárság, kommunikáció