Nők a nemzetben, nemzet a nőkben A Magyar Egyesület a Leánykereskedelem Ellen eugenikai olvasata - Bokor, Zsuzsa (Socio.hu Társadalomtudományi Szemle, 2015)
absztrakt Az első világháború, illetve a háború okozta veszteségek szinte szükségszerű következménye volt, hogy a kelet–közép–európai régióban az eugenikának számos képviselője, követője és hirdetője lett. A nemzetféltés a legtöbb államban szorosan összekapcsolódott egyfajta „nemzeti higiéniai program” kidolgozásával. Ezek a programok jól láttatják, hogy hol ér össze a politikai, az általános, az ideológiai az egyedivel, az individuumok életével, s mi köze van a házasságnak, a prostitúciónak, a vérvizsgálatnak, a női munkavállalásnak egymáshoz. Nemzetféltés, nemzethigiénia kapcsán az egyik legtisztábban kidolgozott embléma, amit megvizsgálhatunk, a nő alakja. A nő az eugenikus diskurzusban a faj tisztaságáért felelős: egy nemzet tisztaságának fokmérője a termékeny, egészséges utódokat szülő asszony. Tanulmányomban Doros Gábor orvos eugenikai programjáról lesz szó. Azt nézem meg, hogyan válik a vér tisztasága követelménnyé, feltétellé a nők számára, erre pedig a Doros vezetésével működő Magyar Egyesület a Lánykereskedelem Ellen nevű szervezet, illetve a Magdolna–otthonok példáján keresztül jutok el. Kulcsszavak: eugenika; női test; prostituált