Zsidók és zsidóság neves történészek 1945 előtti munkáiban - Halmos, Károly (Socio.hu Társadalomtudományi Szemle, 2015)
Absztrakt Egy elfogadott eszmetörténeti közelítési mód szerint az eszmék az őket hordozó nyelven keresztül hatnak, létrehozzák szótárukat, hatásukat az általuk megteremtett nyelvezeten keresztül fejtik ki. Az eszmék közötti vita és csere is e nyelvi eszközök segítségével zajlik. Amit megkísérlek, az néhány példa bemutatása, hogy a (kinél–kinél igen különböző mértékű) antiszemita beszédmód mögött milyen eszmék húzódhattak meg a korabeli történészek körében. Példaként a céhbeliek közül Szekfű Gyulát, Mályusz Elemért, Hajnal Istvánt, esetleg Farkas Gyulát, illetve Szabó Istvánt hozom, és a sort kiegészítem két nagyhatású, de nem céhbeli történetíróval, Erdei Ferenccel és Bibó Istvánnal. Kulcsszavak: világháborúk közötti kor historiográfiája