Bordélyházak és kéjnőtartók a polgárosodó Nagyváradon - Tőtős, Áron (Socio.hu Társadalomtudományi Szemle, 2015)
Absztrakt Jelen írás célja, hogy bemutassuk a nagyváradi bordélyházakat és azok vezetőit. A témát elsősorban társadalom– és rendészettörténeti szempontból kívánjuk megközelíteni. Ez a fajta megközelítés az eddig feltárt levéltári források jellegéből adódik. A Román Állami Levéltár Bihar Megyei Levéltárában őrzött, a kutatás során felhasznált források lehetőséget teremtenek arra, hogy egészen közelről, mikrotörténeti léptékben vizsgálhassuk a bordélyházakat, melyek az egyén és a hatalom, valamint az egyén és a közösség viszonyrendszereinek a lenyomatai is egyben. Mikrotörténeti megközelítést alkalmazunk abban az értelemben, hogy a kutatást egy jól behatárolható területen leszűkített léptékkel végeztük, de az elemzés során törekedünk a folyamatok makromikro irányvonalú ábrázolására is. Az egyes részek vizsgálatakor deskriptív–komparatív módszert alkalmazunk. Továbbá kísérletet teszünk a bordélyházak térbeli vizsgálatára is. Kulcsszavak: prostitúciótörténet, bordélyházak, kéjnőtartók, Nagyvárad