A szélsőjobboldal iránti társadalmi kereslet változása Magyarországon - Juhász, Attila; Krekó, Péter; Molnár, Csaba (Socio.hu Társadalomtudományi Szemle, 2014)
ABSZTRAKT A Political Capital 2010–ben dolgozta ki a Jobboldali Extremizmus Indexet (DEREX, Demand for Right–wing Extremism) adatait. Az index egy százalékos mérőszám: azon válaszadók arányát mutatja meg, akik egy adott társadalomban pszichológiailag (attitűdjeik és értékeik mintázatát tekintve) fogékonyak lehetnek a tekintélyelvű, ultranacionalista, rendszerellenes ideológiákra és az ezekből levezethető politikai cselekvésekre. Az index segítségével tehát összehasonlíthatók az egyes európai országok abból a szempontból, hogy mekkora az attitűd–szélsőségesek aránya. A European Social Survey adatbázisán alapuló DEREX mutató több országban is előre jelezte, hogy növekszik a szélsőjobboldal ideológiája iránt nyitott választók aránya. Ugyanakkor az index alapján az is jól elkülöníthetővé vált, hogy Európa különböző régióiban eltérő a szélsőjobb iránti kereslet mintázata, amiből következően az ebből származó társadalmi és politikai kockázat is különböző mértékű. Tanulmányunkban bemutatjuk, miként alakult az attitűd–szélsőségesek aránya az ESS adatfelvételeinek teljes skáláján. Milyen hasonlóságok és különbségek azonosíthatók az európai országok társadalmai között. Rávilágítunk a keresleti és a kínálati oldal közötti összefüggésekre. Elemzésünkben kiemelt figyelmet fordítunk a hazai eredményekre. Kulcsszavak: szélsőjobboldal, DEREX, társadalmi kereslet