A családi emlékezet és történelem - Csákó, Mihály (Socio.hu Társadalomtudományi Szemle, 2014)
ABSZTRAKT Annick Percheron nyomán feltételezzük, hogy a családokban nemzedékről nemzedékre átadódnak az átélt történelmi események emlékei, és jelentősen hozzájárulnak az új generáció politikai szocializációjához. A családi politikai szocializáció kutatása (2009–2012) jó alkalmat adott ennek hazai tesztelésére. A magyar 18 évesek és szüleik mintáján folytatott kutatás azt mutatja, hogy a családok több mint felében nem marad fenn a sorsesemények emléke. Részletesen elemezzük azt, ami mégis megmarad, és azokat a tényezőket, amelyek az emlékezet folytonosságához és megszakításához hozzájárulnak. Kulcsszavak Családi emlékezet, politikai szocializáció, történelmi szocializáció