A párkapcsolatok létrejöttének feltételei a monarchiabeli sajtóforrásokban - Fabó, Edit (Socio.hu Társadalomtudományi Szemle, 2014)
ABSZTRAKT A dualizmus korának első felében volt két kifejezetten párkeresésre, házassági hirdetésre szakosodott újság. Mindkettő Hymen címmel jelent meg, az egyik 1874–ben, a másik 1881–ben. Közös volt bennük, hogy az év elején, januárban a farsangi idény kezdetekor indultak, s csupán négy–öt hónapig éltek, hiszen áprilisban, májusban megszűntek. A házassági hirdetések rovatban nemcsak házasságra szóló felhívások jelentek meg, hanem éppúgy akadtak szerelmi kalandra, kitartotti létre szólóak, mint induló vagy megrekedt vállalkozások megsegítését keresőek. A hirdetők tényszerűen ismertették vagyoni helyzetüket, amely meghatározta anyagi elvárásaikat. Az elemzés arra keresett választ, hogy férfiak vagy nők voltak–e többen, melyikük mit akart inkább; számított–e a vallás, lakóhely, életkor. Az 1881–es Hymen első durva feltárása megtörtént. Most a 1874–es újság adataival összevetésben a vizsgálat rámutat a társadalmi változás intenzitására is. Kulcsszavak házasság, partnerkapcsolat, társadalmi változás, dualizmus, sajtóforrás