Az ikerhelyzettel járó pozitívumok és nehézségek - Drjenovszky, Zsófia; Hegedűs, Rita; Pári, András (Socio.hu Társadalomtudományi Szemle, 2013)
DOI: 10.18030/SOCIO.HU.2013.4.54 ABSZTRAKT Az ikrek száma mind világszerte, mint hazánkban növekedésnek indult. Míg az összes születésszám jellemzően csökkenő jelleget mutatott az elmúlt évtizedekben, az 1990–es évek végétől az ikerszületések száma emelkedni kezdett. Egyre többször találkozhatunk tehát ikerpárokkal. Ilyen találkozások alkalmával szinte mindenki véleményt nyilvánít, legyen az pozitív vagy negatív. De mit gondolnak maguk az érintettek? Mennyire élvezik az iker–helyzetüket, és vajon milyen problémákkal kell megküzdeniük az ikres szülőknek? Tanulmányunkban az ikerkutatások áttekintése után a 2012–es, ikres szülőkkel készült felvételünk eredményeiről számolunk be egy leíró elemzés keretében, különös tekintettel a szülők saját szavaival megfogalmazott beszámolóira.