Az egyetemi társadalmi felelősségvállalás kommunikációja: A Széchenyi István Egyetemről megjelenő hírek vizsgálata a helyi online sajtóban - Reisinger, Adrienn; Dános, Zsolt (Socio.hu Társadalomtudományi Szemle, 2022)
A tanulmány az egyetemi társadalmi felelősségvállalás egyre jobban terjedő jelenségét vizsgálja kommunikációjának fókuszba helyezésével a győri Széchenyi István Egyetem példáján. Bár az egyetemi társadalmi felelősségvállalás közel húsz éve létező fogalom, kutatása és szakirodalmának terjedelme még messze elmarad a vállalati társadalmi felelősségvállalásétól. Annak ellenére, hogy az egész világon jelennek meg esettanulmányok, amelyek a helyi egyetemek társadalmi felelősségvállalását mutatják be, a téma elemzési köre igen szűk mezsgyén mozog. Ritkán elemzett téma mind a hazai, mind a nemzetközi szakirodalomban az egyetemek társadalmi felelősségvállalási kommunikációja is. A tanulmány kísérletet tesz arra, hogy a kvantitatív és kvalitatív tartalomelemzés módszertanát használva egy konkrét magyarországi egyetem esetében vizsgálja a társadalmi felelősségvállalás kommunikációját a helyi online sajtóban. Az egyetemek honlapjaik és a közösségimédia–felületeken kívül az online médián keresztül tudják elérni a legtöbb embert, így fontos kommunikációs csatorna lehet a felelősségvállalási aktivitás bemutatására is. A társadalmi felelősségvállalás kommunikációja hozzájárulhat az intézmények ismertségének növekedéséhez és akár versenyelőnyt is jelenthet számukra. A tanulmány fő megállapítása, hogy a Széchenyi István Egyetemhez kapcsolódó társadalmi felelősségvállalási tevékenységről szóló hírek jelen vannak a vizsgált online sajtóban, melyek alapján széleskörű aktivitás is feltételezhető az intézményben. A kutatási eredmények egyrészt segíthetik az intézményeket társadalmi felelősségvállalási tevékenységük tudatos kommunikációjának a fejlesztésében, másrészt hasznosak lehetnek a kutatói közösség számára is a témához kapcsolódó felmérésekhez való hozzájárulással.