A nők elleni párkapcsolati erőszak Magyarországon Az elmúlt 20 év kutatási eredményeinek összegzése - Tóth, Olga (Socio.hu Társadalomtudományi Szemle, 2018)
Absztrakt A nők elleni párkapcsolati erőszak kiemelkedően fontos emberi jogi, egészségügyi és szociális probléma Magyarországon. Ennek ellenére a közpolitika ezt sosem tekintette lényeges problémának. Hiányoznak az ös – szehasonlítható adatok is, mivel igen kevés kutatás és adatgyűjtés folyt erről a kérdésről az elmúlt húsz évben. A tanulmány áttekinti a létező kutatásokat, és bemutatja főbb megállapításaikat. Az adatok azt bizonyítják, hogy az információhiány és a megfelelő tudás hiánya jellemzi még a jogalkalmazó szerveknél dolgozókat is. Emellett a párkapcsolati erőszakkal kapcsolatos sztereotip gondolkodás jellemző a közvéleményre és a szakemberek széles körére is. Kulcsszavak: nők elleni párkapcsolati erőszak, közpolitika, prevalencia kutatása, párkapcsolati erőszak elítéltek körében, sztereotípiák