Társadalmi patológia és pszichopatológia - Sik, Domonkos (Socio.hu Társadalomtudományi Szemle, 2015)
Absztrakt A tanulmány célja egy a szenvedés tapasztalatából kiinduló kritikai elmélet programjának felvázolása. A szenvedés szisztematikus formában a terápiás tekintet számára tárul fel, ezért a szenvedés határállapotainak pszichiátriai és pszichológiai leírásából indulok ki. Első lépésben azokat a társadalmi formákat igyekszem azonosítani, melyek a cselekvési képesség megakadásának – pszichopatológiaként azonosított – különböző mintázataival összefüggésbe hozhatók. Második lépésben pedig azokat, melyek a megakadt cselekvési képesség kezelésének – pszichoterápiaként azonosított – gyakorlatait imitálják a hétköznapi életben. Az első lépést a kényszerbetegség elemzésének, a másodikat a kognitív terápia újraértelmezésének példáján mutatom be. A különböző társadalmi formák értelmezésekor Bourdieu, Giddens, Habermas, Honneth és Lash elméleteinek – korábban bemutatott – hálózatelméleti szintéziséből indulok ki. Kulcsszavak: kritikai elmélet, pszichopatológia