Technológiák fenntarthatósági elemzése életciklus közelítésben A PROSUITE EU FP7 projekt eredményei a társadalmi indikátorok aggregált rendszerének kidolgozása területén - Vári, Anna; Ferencz, Zoltán; Kárpáti, Zoltán (Socio.hu Társadalomtudományi Szemle, 2014)
ABSZTRAKT A cikkben ismertetett PROSUITE EU FP7 projekt egy koherens módszertan kidolgozását célozta meg technológiák fenntarthatósági értékeléséhez, azok teljes életciklusa során. Először egy olyan indikátorrendszer kidolgozására került sor, amely a környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatóság dimenziói mentén történő hatásvizsgálatot tesz lehetővé. Ezt követően esettanulmányok készültek négy technológiára, amelyek kapcsán integrált értékelések születtek az egyes technológiák teljes életciklusára. Végül elkészült egy döntéstámogató rendszer, amely a K+F szféra döntéshozóit segíti a technológiai fejlesztésekkel kapcsolatos döntések meghozatalában. Cikkünkben bemutatjuk a projekt főbb eredményeit, különös tekintettel a társadalmi fenntarthatósági indikátorok aggregált rendszerének kidolgozására. Kulcsszavak indikátor; hatáselemzés; életciklus közelítés; fenntarthatóság; döntéstámogató rendszer; K+F döntés; PROSUITE