Drogprevenciós helyzet(jelentés) - Paksi, Borbála; Magi, Anna (Socio.hu Társadalomtudományi Szemle, 2013)
DOI: 10.18030/socio.hu.2013.2.1 ABSZTRAKT Célkitűzés: A tanulmány célja a magyarországi általános és célzott drogprevenciós beavatkozások területén megfigyelhető új fejlemények megismerése, illetve a hazai tendenciák elhelyezése a nemzetközi fő áramokhoz képest. Módszer: A kutatás célcsoportját a drogmegelőzés területén (is) tevékenykedő szervezetek, illetve azok vezetői/kulcsszereplői képezték. Az adatgyűjtés 2012–ben történt, az adatok a 2011–es évre vonatkoznak. A kutatás során fókuszcsoportos adatgyűjtési módszert alkalmaztunk. A fókuszcsoport vezérfonalának összeállítása során az EMCDDA (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction) általános és célzott prevencióval kapcsolatos strukturált kérdőíveire (SQ25, SQ26, illetve az SQ23–29/D rész) támaszkodtunk. Eredmények/következtetések: A szakemberek percepciói alapján azt mondhatjuk, hogy a drogprevencióhoz való hozzáférés az iskolai színtéren Magyarországon korlátozott, azaz több mint néhány iskolában hozzáférhető, de az iskolák többségében nem. Az univerzális prevenció többi (családi–, ill. közösségi megközelítésű) területén a „lefedettség” még rosszabb, s csak néhány releváns helyen elérhetőek a programok. A megkérdezett szakértők véleménye szerint az iskolai prevenció hozzáférhetősége területén az utóbbi 3–4 évben kedvezőtlen tendenciák mutatkoztak, az univerzális prevenció más területén pedig stagnálás volt tapasztalható. A célzott prevenció vonatkozásában kedvező tendenciákról számolnak be a szakemberek, mindazonáltal ezek a programok is csak korlátozottan elérhetőek, vagy kifejezetten ritkák. A szakértők véleménye szerint az utóbbi időszakban az állami/önkormányzati szerepvállalás csökkenése észlelhető, ugyanakkor a forprofit szféra szerepvállalása nem érzékelhető, vagy csak minimális mértékű. Elhangzottak a terület fenntarthatóságával kapcsolatos aggodalmakat kifejező vélemények is.